Betong-pumpning i minusgrader
Att pumpa betong i kallt väder kan innebära flera utmaningar. Om betongen börjar frysa i betongpumpens rörledning eller mottagningsficka kan det få stor påverkan på möjligheten att pumpa betongen. Men det finns åtgärder som minskar risken för problem vid pumpning i minusgrader.
Temperaturen på betongen när den lämnar fabriken. Detta är normalt något som fabriken har god kontroll och kunskap om och förmåga att säkerställa.
Isolerade rör är vanligt i landets norra delar och bibehåller på ett mer tillförlitligt sätt betongens temperatur och minskar risken för att den fryser. Alternativen när det kommer till isoleringsmaterial är många och de flesta uppfyller en acceptabel nivå på isoleringsegenskaper. För övrigt kan nämnas att isoleringen kan vara användbar även när väderförhållandet är det motsatta, dvs varm väder som kan få betongen att bränna.
Värm upp rörledningen innan du börjar pumpa. Detta kan med fördel genomföras genom att backpumpa lastbilens varma avgaser genom rörgatan. ROX har smarta lösningar på adapters som förenklar denna process. Prata med oss så berättar vi mer.
Säkerställ att hydraulikoljan är varm. Är oljan för kall blir den trög vilket kan försvåra arbetet.
Användning av accelerator. Detta har din lokala betongfabrik goda kunskaper om. Fråga dem gärna före beställning av betongen.
Kyla och personsäkerhet
I tillägg till ovan punkter bör även åtgärder för att minska risk för personskador till följd av kyla nämnas. Medarbetare kan ställas inför olika faror i kallt väder såsom köldskador, hypotermi, fotskador och farliga vägförhållanden.
Håll dig informerad.
Eftersom pumpoperatörer nästan alltid arbetar utomhus bör de känna till riskerna med att arbeta i kallt väder. Kroppstemperaturen är normalt 37 grader celcius och när den sjunker till 35 grader skapas förutsättningar för hypotermi. Det är ett stadie när darrningarna (till följd av kylan) upphör, samtidigt som förvirring, osammanhängande tal, långsam andning mm tar vid. Förbered dig därför för vädret. Håll dig torr och klä dig varmt enligt flerskiktsprincipen. Tänk på att kroppen behöver extra vila när arbetsdagen är särskilt utmanande.
Ha en plan.
I allvarliga fall, tveka inte på att ringa 112. Flytta personen till en varm plats för att förhindra ytterligare värmeförlust. Byt kläder till torra om de är blöta. Täck personen med filtar.
Vidare kan väderförhållandena påverka restid så viktigt att ta god tid på sig för att undvika stressade situationer som i sin tur kan orsaka olycka.
Lägg extra tid på att säkerställa skick på vinterdäck, bromsar mm. Beakta halkrisk när du rör dig på arbetsplatsen. Håll särskilt tät dialog med dina kolleger på arbetsplatsen. God kommunikation förhindrar många olyckor.
Var extra snäll mot din betongpump
Kalla temperaturer ställer särskilda krav på skötsel och underhåll. Det minskar risken för oförutsedda problem och fel. Här listar vi några punkter som kommer spara dig tid vid betongpumpning i kallt väder.
Nedre gräns för betongpumpning är minus 15 grader celsius. Om du vill pumpa vid lägre temperatur än så, kontakta din betongpumpsleverantör först och rådgör.
Dränera vattensystem för att undvika frysskador på tex högtryckstvätt.
Dränera kondensvatten i hydraulikolja.
Lufttorkaren på lastbilen avlägsnar fukt och olja från den komprimerade luften, som annars skulle kunna leda till funktionsstörningar. Genrellt gäller (olika chassismärken kan ha olika regler) att lufttorkare ska bytas var 12:e månad eller var 80.000:e km, beroende på vilket som inträffar först. Eftersom betongpumpar använder mycket luft rekommenderar vi att byta lufttork dubbel så ofta för att säkerställa alla funktioner.
Se till att elektriska spolar och kontaktstycken är smorda eftersom de annars kan ärga fast.